3 kluczowe produkty, które powinieneś usunąć ze swojej diety!

             

Cześć! Często mówi się, aby czytać skład produktów, które kupujemy. Zastanawiałeś się jakie produkty są dla nas szkodliwe? Dzisiaj powiem Ci dlaczego powinieneś zrezygnować ze spożywania tych trzech produktów. Mowa tutaj oczywiście o: oleju palmowym, mące pszennej oraz rafinowanym "białym" cukrze. Nie poleca się również spożywać syropu glukozowego, syropu fruktozowego, kukurydzy, soi i oleju rzepakowego, jednak o tych kolejnych wymienionych produktach rozpiszę się bardziej w innym poście.
                  Olej palmowy - czyli olej trans, olej utwardzony chemicznie, który przede wszystkim jest dodawany do produktów, aby zwiększyć ich przydatność. Olej trans, czyli forma szkodliwego oraz rakotwórczego oleju wytwarza się również po przez utrzymywanie nieodpowiednich olei pod wysoką, niezalecaną dla nich temperaturą np. olej kokosowy nierafinowany powinien być spożywany podgrzany maksymalnie do 180 stopni. Po przekroczeniu 180 stopni następuje proces dymienia w którym wytwarzają się szkodliwe dla nas substancje, które również znajdują się w oleju palmowym. Wymieniony szkodliwy olej przede wszystkim powoduje zapychanie tętnic, a co za tym idzie? Do serca nie dostarczamy odpowiedniej ilości krwi.
                    Mąka pszenna - mówi się, że jest to najczęściej zmodyfikowany genetycznie produkt. Niestety, ale na półkach sklepowych raczej nie znajdziemy już naturalnie wytworzonej mąki pszennej. Mąka ta, również ma w sobie mieszaninę białek roślinnych tzw. gluten, który przyczynia się do wielu chorób autoimmunologicznych tj. celiakia, hashimoto. Mąka pszenna przyczynia się również do wzrostu insuliny co może powodować nadmierne przybieranie na wadze (dostarczając non stop ten składnik do organizmu). Nie należy zapominać, że szybko zostaje przekształcona w drobniejszą formę co powoduje min. mniejsze odczucie sytości.
                     Cukier rafinowany (biały) - cukier trzcinowy czy buraczany, jak każdy może się spodziewać ma dość sporo kalorii, co przyczynia się do ciągłej nadwyżki kalorycznej. Można rzec, że jest to "pusta kaloria", czyli produkt, który dostarcza nam jedynie kalorii, a żadnych pożytecznych składników. Kluczem do odpowiedniej diety, jest dostarczanie organizmowi mikroelementów, a także makroskładników z pełnowartościowych produktów. Jak organizm ma pracować, kiedy jego "paliwo" jest słabej jakości? Odpowiedź na pewno znasz. Cukier ten, również jak mąka pszenna przyczynia się do nadmiernej pracy insuliny (która odpowiada za obniżanie poziomu glukozy) co może powodować insulinooporność czy cukrzycę. Często składnik ten zastępowany jest słodzikami o mniejszej kaloryczności, ale o podobnym smaku, jednak również słodziki trzeba wykorzystywać w odpowiedni sposób (więcej informacji pojawi się w nowym poście).
Do Następnego!
Ciaoo, TuKama

Będę wdzięczna jeżeli:
Zaobserwujesz mojego bloga:
 Zaobserwujesz Insta:



Lajkniesz Fanpage:

Kliknij by polubić

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

⭐Dziękuję za każdy zamieszczony komentarz!

⭐ Odwiedzam blogi moich obserwatorów a także komentujących!

⭐Zapraszam do zaobserwowania mojego bloga! Jeśli już to zrobiłeś pochwal się w komentarzu :)

⭐Pamiętaj! Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są między innymi wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics.

⭐ Masz pytanie? Napisz w komentarzu lub na adres e-mail tukaama@gmail.com

Copyright © 2014 Zdrowo i Prawidlowo , Blogger